15 team building activities to engage

Yüksek katılım seviyelerinin sağlanması

29 Oca 2019 tarihinde Esther Daniel tarafından yayınlanmıştır.

Pek çok çalışan “takım kurma etkinliklerine şüpheci bir şekilde ve güvenmeden yaklaşmaktadır. Ancak gerçek şudur ki, düzgün bir şekilde tasarlanmış bir programın hem katılımı yüksek seviyelere çıkarmak hem de ekibinizin gelişimine katkıda bulunmak gibi bir özelliği bulunmaktadır. Buradaki faydalar, geliştirmek istediğiniz belli bir özellikten, takım bağlarının ve birliğinin güçlendirilmesine kadar farklılıklar gösterebilmekte olup bunların hepsi ne tür bir takım kurma aktivitesi seçtiğinize bağlıdır.

Catalyst Takım Kurma etkinlikleri organizasyonunda, bir takım kurma etkinliğini neyin etkili kıldığını araştırmak için uzun yıllar çalıştık, ve halen bu amaçla geliştirilen 130 u aşkın tasarımımız da piyasada kullanılmaktadır. Bu bilgilerimizi kullanmak suretiyle, ekibinizin daha çok katılım sağlayacağı ve eğlenceli yöntemlerle kendi becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak 15 takım kurma etkinliğinden oluşan kısa bir liste hazırladık.

Bu kısa listemiz içerisinde kendi ofisinizde de kullanabileceğiniz organize programlar ile daha kısa aktiviteler de yer almaktadır. Yani kısaca ne istediğiniz her türlü takım kurma aktivitesini burada bulabilirsiniz.

Scavenger Hunt Bingo

Bu, takım kurma etkinliklerine klasik bir yaklaşımı ifade etmekte olup bir odaklanma yaratmak için size sayısız olanaklar sunmaktadır. Genel konsept, farklı görevlerden meydana gelen bir listenin oluşturulması ve sonrasında katılımcıları ekiplere bölerek bu listede yer alan görevlerin tamamlanmasıdır. Daha hızlı bir versiyon olarak da, ekiplerden listenin tamamı yerine görevlerden sadece birini tamamlamalarını isteyebilirsiniz. .

Scavenger hunt bingo etkinliği, esas itibariyle takımın etkinliğe katılımı ve bir bütün halinde çalışmasına odaklanmış bulunmaktadır. Bunu yanı sıra istediğiniz görevi seçebildiğiniz için de öğrenme kapasitesi olarak çok geniş bir yelpazeye sahip bulunmaktadır. Eğer ekibinizin halka karışma kabiliyetini geliştirmek istiyorsanız, yabancılarla konuşmaya yönelik görevler üzerinde yoğunlaşmanız gerekmektedir. Buna alternatif olarak da, birlikte çalışma ve problem çözme konularında pratik yapmak isterseniz birlikte bulmaca çözme görevlerinden birini seçmeniz gerekmektedir. Bu tarz takım kurma etkinliklerinde sınır yoktur.

Beat the Box

Beat the Box

Beat The Box, takım halinde çalışma ve problem çözme becerilerinin yanı sıra stratejik düşünme ve zaman yönetimi konularını da bünyesinde barındıran inovatif bir takım kurma etkinliğidir. Bu etkinlik sadece takımın birlik halinde olup olmadığını test etmekle kalmaz aynı zamanda ekip üyelerinin birbirlerinin yetenekleri hakkında bilgilerini de sınamaktadır.

Katılımcılara, içinde 4 adet kasa bulunan bir kutu verilmektedir. Her bir kasada katılımcıların belirli bir zaman süresi içinde çözmeleri ve bu sayede bir sonraki kasaya geçmeleri gereken bulmacalar ve gizemler bulunmaktadır. Bu etkinlik ekibinizin hangi yönlerini geliştirmek istediğinize bağlı olarak hem rekabetçi hem de işbirliği öngören niteliklere sahip olmakla birlikte aynı zamanda farklı becerilere dikkat çekip paha biçilmez değerde dersler vermek suretiyle katılımcıları bütüncül bir şekilde zorlamakta üzere tasarlanmıştır.

Watch a short video on Beat the Box and find out more.

A Knot of Hands

Bu aktivite eğer ekibinizi bir araya getirmek ve gevşemelerine yardımcı olmak istiyorsanız oldukça kısa ve mükemmel bir etkinliktir. Kurulumu oldukça basittir öncelikle katılımcılarına birbirlerine karşı döndükleri bir daire oluşturmalarını söyleyin sonrasında da her bir katılımcının dairenin diğer tarafındaki katılımcının eline uzanıp yakalamasını isteyin. Bu bir kez yapıldığında, katılımcılardan aynısını diğer elleriyle yapmalarını isteyiniz. Bu sefer dairenin karşı tarafındaki arklı bireylerin ellerini tutmaları gerekecektir. Burada hedef bir diğerinin elini bırakmadan birbirlerinden ayrılmak olacaktır.

Şaşırtıcı derecede zorlayıcı bu etkinlik bir yandan, tüm katılımcıların oyuna iştirak etmesini gerektirirken diğer yandan da ekip halinde organize hareket etmeyi, olağanüstü başarılı bir şekilde iletişim kurmayı ve iyi bir liderliğin sergilenmesini gerektirmektedir. Ekip ruhunun güçlendirmenin yanı sıra, liderliği teşvik etmekte ve çalışanların bu etkinliği birkaç gün daha konuşmasına imkan sağlayan mükemmel bir etkinliktir.

Bridging the Divide - Teams Collaborate

Bridging the Divide

Klasik takım kurma etkinliklerinin en fazla tercih edilenlerinden olan Bridging the Divide köprü inşaatını bir sonraki seviyeye taşımaktadır. Katılımcılar ekiplere ayrılmakta ve kısıtlı kaynaklarla ve belli zaman aralıklarında müşterinin talebine uygun olarak bir köprünün belirli kısımlarını inşa etme görevini üstelenmektedirler. Her bir ekip hem müşteri hem de tedarikçi rolünü üsteleneceğinden bu etkinlik tüm katılımcıların bu işin her iki tarafını deneyimlemesine yönelik ekstra bir derinliğe de sahip bulunmaktadır.

Sürenin dolmasının ardından, her ekip kendi yapmış oldukları kısımları bir araya getirerek köprünün tamamını yapmakta ve bu köprü de daha sonra uzaktan kumandalı bir arabayla test edilmektedir. İnşaat süreci, etkili bir iletişimi, ekip çalışmasını ve organize bir şekilde planlamayı gerektirdiğinden, elde edilen başarı şirkete ait olmaktadır. .

Bridging the Divide ve daha fazlası hakkındaki kısa videoyu izleyiniz.

Global Innovation Game - Ekipler etkili iletişim ve inovasyonu öğrenmektedirler

Global Innovation Game

İkonik televizyon şovu Köpekbalığı Tankı ya da Amerika’daki adıyla Ejderha Mağarası programlarından esinlenilmiştir.. Küresel İnovasyon Oyunu inovatif yeni ürünler ve fikirler üreterek bunlar kamuoyuna sunmaya dayalı bir takım kurma etkinliğidir.

Bu aktivitenin potansiyeli inanılmaz derecede sahip olduğunuz zaman ve kaynaklara dayanmaktadır. Katılımcılardan, yaratıcılığı ve ekip kaynaklarını kullanma konusunu vurgular nitelikte kendi sunumlarını destekleyecek unsurlar tasarlamaları istenmektedir. Buna alternatif olarak gruplardan, bu takım kurma aktivitesini eğlenceli bir beyin fırtınası oturumu olarak kullanmanıza olanak sağlayan bütün halde bir iş gelişimine katkıda bulunabilecek bir ürün meydana getirmeleri istenebilmektedir. Tüm tekrarlarda bu aktivite, mükemmel bir planlama, organizasyon ve inovatif düşünce ile birlikte olağanüstü bir sunum ve iletişim becerisi gerektirmektedir.

Herkesin istediği şekilde basit, çok yönlü, etkili ve eğlenceli bir etkinliktir. Global Innovation Game oyununu inceleyiniz..

Chain Reaction Table Top -etkinliği, ekiplere fikirler üzerinde birlikte çalışıp tartışmalarını ve inovasyon yapmalarını öğretmektedir

Chain Reaction Table Top

Chain Reaction Table Top etkinliği, tasarım, test ve gelişim tekniklerine metodik bir yaklaşımla çapraşık sistemler oluşturulmasına yönelik mükemmel tatmini bünyesinde barındırmaktadır. Katılımcılardan, basit bir hedefe ulaşmak amacıyla bir ayrıntılı bir şekilde hazırlanmış bir zincirleme reaksiyon makinesi yapmak üzere verilen fikir kartlarını kullanmaları istenmektedir.

Başarılı olmak için, farklı sistemlerin testi aşamasında, fikir kartları üzerindeki fikirlerden bir mekanizma yaparken bunu etkili bir biçimde inşa etmek için birbirlerinin becerilerinden faydalanırken, ekiplerin sabırlı olmaları ve metodik davranışlar sergilemeleri gerekmektedir. Bu takım kurma etkinliği, bir ekibi ortak bir amaç uğrunda birleştirirken detaylara, proje yönetimine ve hassas çalışmaya azami dikkat gerektirmektedir.

Chain Reaction Table Top hakkında ve daha fazla bilgi almak için bunun hakkındaki kısa videoyu izleyiniz.

Negative to Positive

Bu aktivite, çok ekipman gerektirmekte ve gelişime yönelik çok daha fazla yansıtıcı bir yaklaşım sergilemektedir. Negative to Positive, genelde negatif olarak göreceğimiz durumlarda ortaya çıkan iyi şeyleri ve dersleri fark etmemize olanak sağlamaktadır. Aktiviteyi gerçekleştirmek için, katılımcılardan, daha önceki bir proje, görev ya da aktivite gibi işle ilgili bir deneyimi paylaşmış olan ekibin diğer üyeleriyle bir çift oluşturmaları istenmektedir. Daha sonrasında bir katılımcı ortak paylaşılan deneyimin olumsuz bir yanını belirtecek diğeri de olumlu yönlerinin altını çizecektir. Daha sonrasında da çiftler rolleri değişeceklerdir.

Bu görev katılımcılar birbirlerini çok daha iyi tanıdıklarından pek çok farklı deneyimi paylaşmış olan geniş katılımlı bir grupta en iyi sonucu vermekte olup zor bir durumla karşılaşıldığında olayın iyi yönlerine bakmayı da teşvik etmektedir. Daha fazla gelişim göstermek için de, her bir ortak deneyim sonrasında eşler yer değiştirmektedir.

Escape the Maze Team Building - etkinliğinde ekipler, eğlenceli bir şekilde problem çözmeyi öğrenmektedirler

Escape the Maze

Escape the Maze, katılımcıların ipuçlarını bularak sanal bir labirentte fiziksel bir şekilde dolaştıkları oldukça interaktif ve katılım gerektiren bir görev meydana getirmek için bulmacalar ve sorun çözme görevleriyle GPS izlemesini bir araya getirmektedir..

Bu etkinlik tüm ekip üyelerinin katılımının sağlanması açısından oldukça zekice tasarlanmıştır. Mükemmel bir iletişim, liderlik becerileri ve işbirliği halinde çalışma özelliklerini gerektirmekte olup bu becerilerin sağlıklı bir rekabet ortamında geliştirilmesini hedeflemektedir. Aktivite boyunca, katılımcılar sorunları çözmek, ana unsurları ve ipuçlarını bulmak, öğrendiklerini daha büyük amaçlar doğrultusunda kullanmak için birçok beceriyi bir arada kullanabilmektedirler ki bu becerilerin tamamı gerçek hayattaki çalışma ortamında paha biçilmez niteliktedirler.

Escape the Maze ve daha fazlası hakkında bilgi edinmek için bu kısa videoyu izleyiniz.

Curious Combinations

Bu takım kurma etkinliğinin ana aması ekip bütünlüğünün sağlanmasıdır. Curious Combinations ayrı bir parça kağıt üzerine örneğin “tuz “ ve “biber” gibi bir malzeme çiftini yazmaya dayanmaktadır. Her katılımcının sırtında bir kağıt bulunmaktadır ve diğer katılımcıların ne olduğunu bulmak için “evet” ya da “hayır” sorularını sormaktadırlar. Kim olduklarını tespit ettiklerinde kendi çiftlerini aramaya başlamaktadırlar.

Burada asıl elde edilmek istenen, katılımcılar çiftlerini tespit ettikten sonra birbirlerini nasıl tamamlayacakları ve ne tür benzerliklere sahip oldukları hakkında ne zaman konuşmaları gerektiğini öğrenmeleridir. Bu takım kurma aktivitesi, birbirinden farklı kişiliklerdeki insanların bir ya da diğer şekilde nasıl benzerlikler gösterdiğini vurgulamaktadır. Aynı zamanda oldukça kolay ve kurulumu da basit olup, bu liste üzerinde pek çok seçenekten birinin yapılmasına olanak sağlamaktadır.

orchestrate!  Bu etkinlikte katılımcılar, imkansız gibi görünen bir şeyi mümkün olduğunu öğrenmektedirler.

Orchestrate!

Orchestrate! etkinliği inandığımız herşeyi başarabileceğimiz gerçeği üzerine odaklanmış ve sınırlarımızı zorlamak üzere insanın doğuştan gelen eğilimlerini güçlendiren bir etkinliktir. Orchestrate etkinliğinde, katılımcılardan 90 ila 120 dakikalık bir süre içinde bir enstrümanı çalma etkinliğine katılmaları istenmekte olup hemen akabinde bütün ekip bir araya gelmekte ve bir orkestra gbi br senfoniyi çalmaktadırlar.

Ekibinizin bu seviyeye gelmesine yardımcı olmak için, temel konuları öğretmek ve çalışanlarınızın pratik yapmasına yardımcı olmak amacıyla uzman bir müzisyen ekibimiz bulunmaktadır. Bu takım kurma etkinliğinin gücü, başlangıçta imkansız gibi görünen bir görevin ekibiniz başarıyla bu görevi tamamladığında çok daha etkili göründüğü gerçeğinde yatmaktadır. Bu etkinlik iş birliği yapmak suretiyle ekibin moralini arttırması açısından oldukça zekice tasarlanmış bir aktivite olup herkesin geniş çapta katılımını sağlamaktadır.

Orchestrate ve çok daha fazlası için bu kısa videoyuizleyiniz.

Wordsmiths

Wordsmiths, basit ve etkili bir etkinliktir. Ekibinize sadece kendi vücutlarını kullanarak belli bir kelimeyi oluşturma görevi veriniz. Bu takım kurma etkinliği, ekibinizin büyüklüğüne bağlı olarak ölçeklenmesi oldukça kolay bir etkinlik olup daha büyük gruplar olduğunda belli bir kelime yerine bütün bir cümleyi yazdırmayı deneyebilirsiniz. Bunun için gerekli olan yeterli miktarda alan ve sonunda fotoğraf çekmek için bir fotoğraf makinesidir!

Bu etkinlik, ekip çalışmasını, liderliği ve planlama becerisini gerektirmekte olup herhangi bir beyin fırtınası aktivitesi ya da toplantı için mükemmel bir başlangıç etkili olarak kullanılabilmektedir.

Flat out F1 - bu etkinlikte ekipler, birbirleriyle bir takım olarak rekabet etmenin keyfini sürmektedirler

Flat Out Formula One

Flat Out Formula One, mükemmel bir organizasyon ve planlama gerektirmekte olup her ekipten bir mukavva parçasından bir Formula Bir arabası yapması istenmektedir. Bu da detaylı bir ölçüm ve odaklanılmış bir ekip liderliği anlamına gelmektedir. Personelin gelişimi amacıyla, her bir Formula One arabası inşaa edildikten sonra, ekibin kimliğini yansıtan şekilde süslenmesi ve dekore edilmesi gerekmektedir. Sonuçta da Formula One arabaları yarışmakta ve kazananlara da ödülleri verilmektedir.

Yanlış bir kesim arabanın yapısında ciddi problemlere neden olabileceğinden, bu etkinlik her aşamasında etkili bir iş birlikteliğini ve detaylı bir planlamayı gerektirmektedir. Tüm çalışanları kapsayıcı ve aynı zamanda zorlayıcı bir etkinlik arıyorsanız bu tam da size göre. .

Flat Out Formula One etkinliği ve çok daha fazlası için bu kısa videoyu izleyiniz.

Personal Logo

Bir diğer kısa ve olağanüstü derecede uygun takım kurma aktivitesi de kişisel logo mücadelesidir. Katılımcılarda ceplerindeki bozuklukları ve ıvır zıvır boşaltmaları ve bunları kullanarak kendi logolarını yaratmaları istenmektedir. Bu aktivitenin kazandırdığı değer, sadece yaratıcılıkla kalmayıp aynı zamanda kendinin farkında olma ve keşfetmeye de yöneliktir.

Tüm katılımcılar kendi kişisel logolarını meydana getirdikten sonra, bunları gruba sunmalı ve onu neden seçtiklerini ve kendilerini nasıl temsil ettiğine dair her parçasına ilişkin bilgi vermelidir. Sahiplerini tam olarak anlatan en iyi ve yaratıcı logolara ödüllerine veriniz. Bu sayede ekiptekiler kendi arkadaşlarını çok daha iyi tanımakta ve sayısız kaynak ve zaman harcamadan bunu başarmaktadırlar.

VR takım kurma etkinliği - The Infinite Loop – hep birlikte süreç geliştirme

The Infinite Loop

Yüksek teknolojili, VR başlıklar ve karmaşık bulmacalar kullanan The Infinite Loop bir tür iletişim, zaman yönetimi ve sorun çözme etkinliği olup, ekiplerin bir esiri kurtarmak için birtakım bulmacaları çözmek için kendi yöntemlerini kullanmalarını gerektirmektedir. Her seferinde bir ekip üyesinin VR başlığını takmasına müsaade edilmekte olup bu aktivitedeki asıl amaç, bir sonraki adımda ne yapılacağına karar vermenin yanı sıra kısa ve doğru bilginin paylaşılmasının sağlanmasıdır.

Zor olan bir şeyin kısa bir zaman zarfında öğrenilmek durumunda kalınması ve yapılan hatalar üzerinden keşfetmeye odaklanılması The Infinite Lop ‘un hiç te basit bir program olmadığını ancak katılımcıların ellerinden gelenin en iyisini yapmasını isteyen ödüllendirici bir programdır. Hassas iş dünyasına kolaylıkla uyarlanabilen karmaşık sorunların oluşturulmasıyla bu etkinlik emsalleri arasında paha biçilmez ve tamamen kapsayıcı niteliklere sahip bulunmaktadır.

The Infinite Loop ve daha fazlası hakkında bilgi edinmek için bu kısa videoyu izleyiniz.

Klasik Egg Drop

Sonunda bir Yumurta Düşürme etkinliğimiz oldu. Basit ofis aletleri ve kırtasiye malzemeleri kullanarak katılımcılardan pişmemiş bir yumurta için, bir metre yükseklikten düştüğünde kırılmayacak şekilde onu koruyacak bir kafes inşa etmesi istenmektedir.

Aslında bu çok da bilinmeyen, ancak çok daha büyük hedeflere ulaşmak adına planlama, organizasyon ve kısıtlı kaynakların etkili bir şekilde kullanımını gerektiren bir takım kurma etkinliğidir. Basit olduğu kadar masrafsız bir uygulama olup personelin becerilerini geliştirdiği ispatlanmıştır. Bazen klasik oyunlar hiç de fena değildir. .

Umarız bu bilgilendirme, bir sonraki takım kurma aktiviteniz ya da programınız hakkında sizlere bir takım yeni fikirler vermiştir. İngiltere Catalsyt Team Building’de personelin keyifli vakit geçirerek gelişeceği yeni ve daha fazla katılımın sağlanacağı programlar oluşturmak için on yıllardır çalışmalarımızı sürdürmekteyiz..

Aktivitelerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için bizi keşfedin ya da herhangi bir sorunuz olması halinde bizlerle irtibata geçin.

Esther Daniel

Catalyst Global Ortak Katılım Stratejisi Başkanı

Catalyst Global'de ağ ortağı katılım stratejileri kullanarak kurumsal etkinliği sağlamaktan sorumludur.

Tüm maddeler

Tavsiye edilen okumalar