Accentuate the positive

Olumlu olanı vurgulamak

18 May 2017 tarihinde Dace Stīpniece tarafından yayınlanmıştır.

S. İş yerindeki duyguların etkisini hesaba katmak niçin önemlidir?

Günlük yaşamdaki duygular hepimiz için büyük bir rol oynamaktadır. Duygularımızı kelimelerle ve beden diliyle de ifade edebiliriz. Bazen birini üzmek için hiçbir kelime kullanmama gerek kalmaz. Yani duygular bizi heryerde etkiler. Günümüzün çoğunu çalışma ortamımızda geçiriyoruz, bu nedenle iş arkadaşlarımız ve müşterilerimizle nasıl etkileşimde bulunduğumuza dikkat etmemiz önemlidir. İşyerinde duygular, liderlik, ekip üyeleri, ödeme ve ödüller gibi iç faktörlere dayanır, ancak dış faktörler de önemlidir. Bunlar arkadaşlarımız ve ailemizle ilişkilerimiz de dahil olmak üzere kişisel hayatımızı içerebilir. Herkesin kişiliği farklıdır, bu yüzden olumlu ya da olumsuz duygular aracılığıyla olaylara farklı şekilde tepki veriyor ve bu tepkilerimizi ifade ediyoruz.

S. Bir işyerinde olumlu ve olumsuz duyguların etkisi nedir?

Olumlu duygular iş verimliliğini artıran duygulardır. Çalışanlar ya işlerinden ya da kişisel yaşamlarından memnunlarsa, işlerini olabildiğince iyi yapmak için etkin, yaratıcı ve istekli oldukları görülür. Her insan takdir edilmek için çaba gösterir ve yaptıkları işte iyi hissetmek ve harika bir çalışma ortamına sahip olmak ister. Dolayısıyla yöneticiler, çalışanlarını motive etmede, başarılarını tanımada ve ödüllendirmede çok önemli bir role sahiptir. Bunların hepsi pozitif bir ortam oluşturur. Olumsuz duygular ters etki yaratır. Sorunlar, aşırı iş yükü ile başlayabilir veya çalışan destek almadığını veya ne yapmak zorunda olduklarını net bir şekilde görme zorunluluğunu hissetmeye başlarsa, bu stres ve motivasyon düşüklüğünü ortaya çıkarır. Bu ekip içerisindeki çatışmaları artırabilir ve meslektaşlar arasındaki ilişkilere zarar verebilir. Aynı zamanda yaratıcılığı ve katkıda bulunma yeteneğini de azaltır.

Accentuate the positive

S. İş yerinde ve etkinliklerde nasıl olumlu bir ortam yaratabiliriz?

Her bir çalışana sosyal destek sağlamayı unutmamalıyız. Örneğin, birisi size aptalca veya açık bir soru gibi görünebilecek bir şeyi sormaya gelirse, onun kendisini kötü hissetmesine sebep olmayın. Doğru cevaplamak ve ikiniz arasında güven oluşturmak için bu fırsatı kullanın. Meslektaşınız, işinde yalnız olmadığı ve çevresinde yardımcı meslektaşları olduğu için mutlu olacaktır. Olumlu bir çalışma ortamı yarattınız. Açıkça tanımlanmış hedefler ve iş planları sağlayın. Bizden talep edilenler ve hedeflerimiz hakkında net bir vizyonumuz varsa, çalışma zamanımızı daha iyi planlayabilir ve en iyi çözümleri bulabiliriz. Mümkünse, her çalışandan bazı fiziksel aktiviteler yapmasını isteyin. Egzersiz yapmak büyük bir stres gidericidir ve kötü duyguları olumlu duygulara dönüştürmeye yardımcı olabilir. Bu etkinlikleri birlikte yapabilirseniz, daha da iyidir. Küçük bir ekip kurma alıştırması olabilir. Her zaman birbirinize “teşekkür ederim” demeyi unutmayın. Bu, kişinin yüzünde bir gülümseme yaratır ve çalışmalarının takdir edildiğini düşünmesini sağlar. Mümkün olduğunca mizahı iş gününüzün önemli bir parçası haline getirin.

accentuate the postive

S. Şirketler, çalışanların ve delegelerin refahlarına bakmanın öneminin daha da farkında mı?

Bugünlerde çoğu şirketin uluslararası bir ekip kurma şirketiyle çalışarak daha hoş, daha iyi ve daha olumlu bir çalışma ortamı oluşturmayı düşündüğünü söyleyebilirim. Şirket yöneticileri ve insan kaynakları yöneticileri, üretkenliği, yaratıcılığı ve iş etkinliğini motive etmenin ve artırmanın en iyi yollarını arıyorlar. Bu, çalışanlarının refahını artırmak için her zaman farklı seçenekler ve farklı yaklaşımlar aradıkları anlamına gelir.

Dace Stīpniece

UPAS Letonya'da Entertrainer

Entertrainer | Etkinlik Yöneticisi | Etkinlik Kurucu | Catalyst Baltic şirketinde Ülke Müdürü | FreshBiz'de Eğitim Yöneticisi

Tüm maddeler

Tavsiye edilen okumalar